Uzatvorenie mosta ponad železnicu v Seredi

Mestský úrad / Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Po náhlom uzatvorení mosta v Seredi, ktorý spravuje Slovenská správa ciest (SSC), rieši mesto znižovanie negatívnych dopadov na svojich obyvateľov. Jednou z možností sa ukazuje spolupráca so Správou štátnych hmotných rezerv a s Ozbrojenými silami SR na vybudovaní premostenia formou ťažkej mostnej súpravy (TMS). Tá by prepojila rozdelené mesto rýchlejšie, než sľubuje SSC.

Sereď sa snaží tlmiť dopady uzávery mosta na svojich obyvateľov urgovaním vlastníka a správcu, ale pracuje aj iniciatívne a vyvíja kroky vo svojej réžii. Zaviedla pre svojich obyvateľov mimoriadnu autobusovú linku, pracuje aj na zefektívnení svojich liniek MHD. Opätovne požiadala o vyňatie diaľničného úseku zo spoplatnenia a tiež žiadala železnice o udelenie výnimky na prechod cez uzatvorenú železničnú trať, čo sa však medzičasom ukázalo ako nerealizovateľné. Primátor Ondrej Kurbel rokuje aj so zložkami štátu o možnostiach vytvorenia dočasného premostenia.

Skladateľnú konštrukciu mosta by pritom zapožičala Správa štátnych hmotných rezerv. „Tým pádom by sme mohli navrátiť na most nielen cyklistov a peších, ale aj automobilovú dopravu – v jednom pruhu, regulovanú svetelnou signalizáciou. Kľúčové sú najmä záchranné zložky, ktorých rýchly zásah je strategicky dôležitý,“ uviedol primátor Ondrej Kurbel.

Dopady na rozpočet mesta by v tomto prípade mali byť iba minimálne. „Už dnes nás stoja kompenzácie, napríklad mimoriadna autobusové linka, takmer 17-tisíc eur mesačne, náklady mesta sú aj na réžiu mestských služieb kvôli obchádzkam. Radi si preto v tomto prípade zaplatíme statické posudky, ktoré od nás orgány vyžadujú, aby sme prebehli čas a mohli využiť dočasné premostenie. Jej zapožičanie bude bezodplatné a rovnako nám svoje služby zadarmo ponúkli Ozbrojené sily SR,“ vysvetlil primátor Kurbel a dodal, že vypracovanie posudku v zrýchlenom konaní k realizácií dočasného mosta bude stáť približne 10-tisíc eur.

Spolupráca mesta, štátnych hmotných rezerv a ozbrojených síl by priniesla urýchlené zlepšenie podmienok Seredčanov aspoň do času začatia kompletnej prestavby mosta. „Slovenská správa ciest sľubuje zahájenie prác na opravách mosta do jedného roka, doba trvania prác je ďalších 12 mesiacov. Ak sa nám podarí zrealizovať plán s dočasnou TMS, tak sa Seredčania dostanú na druhú stranu mosta podstatne skôr,“ dodal primátor a vysvetlil, že ani vyhlásenie mimoriadnej situácie v meste neumožnilo zadať zákazku obnovy mosta na priamo, bez zdĺhavých procesov verejného obstarávania.

 

zdroj: Mesto Sereď

Pozrite si článok Primátor Serede rokuje so zložkami štátu a pripravuje projekt dočasného premostenia aj na Sereď online – nezávislé internetové noviny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *