Uzatvorenie mosta ponad železnicu v Seredi

Sereď/ Včerajšie operatívne meranie statiky mosta ponad rieku Váh v Hlohovci zistilo poškodenia, ktorých závažnosť prinútila prevádzkovateľa mosta uzavrieť ho okamžite, resp. v rovnaký deň o 14.00 hod. Došlo teda k uzatvoreniu mosta prakticky o mesiac skôr ako bolo plánované, čo spôsobilo nedostatočnú prípravu infraštruktúry, dopravného značenia a obchádzkových trás tohto dôležitého spojenia Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Pre úplnosť je potrebné pripomenúť, že najbližší most ponad rieku Váh sa nachádza v Piešťanoch – tento je ale mimoriadne frekventovaný už dnes, úzky a rovnako nie je v dobrom stave a ťažká nákladná doprava je z neho vylúčená. Ďalší most sa nachádza v Seredi a následne diaľničný pri Seredi.

Už včera v Piešťanoch ale aj v Seredi mali ľudia možnosť zistiť, čo nás najbližšie obdobie čaká. Úplne zablokované bolo hlavne centrum Piešťan a to aj bočné ulice, kadiaľ sa snažili čakajúce kolóny domácej situácie znalí ľudia obchádzať.

Sereď je na obdobné dopravné zápchy zvyknutá prakticky pri každej havárii na R1, kedy je premávka presmerovaná cez mesto. Tu sa ale jedná o stav, ktorý je dlhodobý a stále viac vodičov sa logicky bude snažiť využiť obchádzkové trasy, ktoré budú kratšie a prejazdnejšie.

Nadjazd ponad železnicu v Seredi môže byť vážnym problémom

Samozrejme, že aj bude a je, no aj v prípade tohto nadjazdu je rekonštrukcia plánovaná zhruba o rok. Je ale potrebné uvedomiť si, že v súčasnosti je možné očakávať 300 a kľudne až 500 % zvýšenie premávky osobných áut, dodávok a súprav do 3,5 t obchádzajúcich odstavený hlohovecký most.

Už dnes je tak treba rozmýšľať čo bude o týždeň, mesiac či uprostred leta, pretože nikto nevylúči stav, že najbližšie prípadne ďalšie meranie stavu poškodenia nadjazdu nebude nutné vyhodnotiť obdobne ako v Hlohovci.

Ešte stále Mestská polícia nepôsobí preventívne, ale represívne zastavuje kamióny až v momente, kedy nadjazdom prejdú.

Raz môže nastať stav, kedy pôjde hodne vyťažený (preťažený) kamión, ktorý môže z určitých dôvodov nadmerne zaťažiť nadjazd a zhoršenie jeho stavu spôsobiť.

Na základe informácií kompetentného pracovníka MsÚ, žiaľ plán B zatiaľ nemáme. Skúšali sme získať informácie u kompetentných ľudí pripravujúcich rekoštrukciu nadjazdu, tu však po ústnom čakáme na písomné vyjadrenie.

Odstavenie nadjazdu ponad železnicu spôsobí vážne problémy a náklady značnej časti obyvateľov mesta Sereď, nakoľko obchádzky sú plánované pre ľudí bývajúcich za nadjazdom po neakceptovateľných trasách.

Necháme na náhodu aj túto dôležitú dopravnú tepnu spájajúcu dve časti mesta, alebo začneme problém riešiť v čase, kedy vieme že nastane, no riešiteľný ešte je?

 

– – –

Stavu mosta nad železnicou v Seredi sme sa venovali aj v tomto článku:

Nadjazd ponad železnicu je v dezolátnom stave. Čo vieme o jeho oprave?

Pozrite si článok Nadjazd ponad železnicu v Seredi je v havarijnom stave už dnes. Výrazné navýšenie premávky ho môže „doraziť“ každým dňom aj na Sereď online – nezávislé internetové noviny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *